September: planten

Vaste planten nu planten

Als u nu vaste planten in de grond zet (in pot gekweekt kan dat overigens het hele jaar door) moet u weten hoe ze zich ontwikkelen om ze op de juiste onderlinge afstand te kunnen planten. Uniformiteit is er niet. Grond, standplaats, vocht en bezonning hebben grote invloed.

Een vuistregel voor lage vaste planten is dat ze op 20 à 25 centimeter onderlinge afstand worden geplant. Er wordt bij die groep vaak uitgegaan van 11 planten per vierkante meter. Bij middelhoge is de plantafstand 35 à 40 cm en bij hoge soorten hangt het vooral van de groeivorm af. Groeien ze breed uit of vormen ze veel overhangend blad, geef ze dan minstens een vierkante meter ruimte per stuk.

 

Vaste planten delen

Vaste planten moeten na een bepaalde periode (vaak drie à vier jaar) worden opgerooid en gedeeld om jong te blijven en rijk te blijven bloeien. Bij soorten die heel vroeg in het jaar bloeien en verouderingsverschijnselen gaan vertonen, is het goed dat deze maand te doen. Dan hebben ze alle tijd om zich voor hun bloeiperiode te herstellen.

 

(Ver)planten van coniferen

September is een uitstekende maand om coniferen te planten. Ze kunnen dan nog voor de winter goed beworteld zijn en krijgen geen problemen met hun ‘ademhaling’ en vochtvoorziening. Hetzelfde geldt voor andere groenblijvende gewassen die met kluit worden geleverd.

Schubconiferen zoals Thuja, Chamaecyparis, × Cupressocyparis leylandii geven over het algemeen minder problemen dan naaldconiferen (Picea, Pinus, Abies). De laatste hebben soms een verankerende penwortel die het verplanten bemoeilijkt.

Koopt u nieuwe planten van de kweker dan hoeft u daar niet bang voor te zijn. De kweker zorgt voor een compacte kluitvorm.

planten_in_september2 - kopie

De kluit

Wanneer u een boom wilt verplanten, kunt u als vuistregel aanhouden dat de kluit tien maal de doorsnee van de stam moet hebben.

 

Pioenen verplanten

Pioenen of pioenrozen gaan pas rijk bloeien nadat ze drie à vier jaar op dezelfde plek hebben gestaan. Als ze over voldoende voedsel kunnen beschikken, zullen ze daarna nog vele jaren rijk bloeien, maar er komt een moment dat de bloei minder wordt.

Rooi de planten dan in september, verdeel de wortels in stukken en gebruik alleen de buitenste delen met elk meerdere ogen (scheuten) om opnieuw in te planten. Plant in voedzame, iets vochtige grond en op een zonnige plek. Plant de delen zo dat ze net enkele centimeters onder het grondoppervlak zitten.

Bekijk eerdere Tuintips

Planten augustus

Planten augustus

De Liriope muscari, beter bekend als leliegras, is nu een ware blikvanger in de tuin. Deze vaste plant, die het hele jaar door groen blijft, siert zich met elegant, smal blad en pronkt met haar lange bloemaren in schakeringen van blauw en paars. Hoewel ze zowel schaduw als halfschaduw verdraagt, floreert ze optimaal in de laatstgenoemde omstandigheden. Met haar bloei van augustus tot oktober en een hoogte van ongeveer 30 tot 40 cm, is leliegras een uitstekende bodembedekker. Ze is winterhard, maar tijdens strenge vorst kan wat extra bescherming geen kwaad. Voor een volle bloei en een gezonde groei is het aan te raden om de planten in het voorjaar te delen. Liriope muscari ‘Moneymaker’ en ‘Ingwersen’ zijn bijzondere variëteiten die respectievelijk met lilablauwe en intens donkerviolette bloemen schitteren. Plant leliegras in humusrijke, goed doorlatende grond voor een prachtige, langdurige bloei.

Snoeien augustus

Snoeien augustus

In augustus is het een uitgelezen kans om de snoeischaar in de ABC-bomen te zetten. Deze periode is ideaal omdat de Acer, Betula en Carpinus dan vol in blad staan, wat essentieel is om te voorkomen dat ze gaan ‘bloeden’, een fenomeen dat optreedt als ze in een verkeerde periode worden gesnoeid. Dit geldt ook voor de notenboom en de druif, die eveneens tot deze categorie behoren. Het is cruciaal dat deze bomen tijdens de juiste maanden worden gesnoeid, idealiter tussen juni en oktober, om ze gezond en sterk te houden.

Onderhoud augustus

Onderhoud augustus

Het geven van water aan planten is een taak die op meerdere manieren uitgevoerd kan worden, waarbij het gebruik van een beregeningssysteem uitblinkt in gemak en efficiëntie. Dit systeem, ontworpen voor langdurig gebruik, zorgt voor een gelijkmatige verdeling van water over je tuin, wat resulteert in een weelderige groei en bloei. Het automatiseert het bewateringsproces, waardoor je meer tijd overhoudt om van je tuin te genieten zonder je zorgen te maken over de hydratatie van je planten. Bovendien is het een duurzame keuze die water bespaart en de gezondheid van je tuin op de lange termijn ondersteunt.