Mei: tuinonderhoud

Zaaien

Zonnebloemen kunt u nu zaaien: makkelijk, leuk en prachtig voor kinderen, die grote bloemen.

Het gras groeit nu hard dus u zult extra vaak moeten maaien. Vergeet daarbij de voeding van het gras niet, want wat u afmaait en afvoert is een potentiële energievoorraad voor de grasplanten. Mest kan ook het onkruid in het gras harder laten groeien, dus daar zult u ook iets aan moeten doen. Blijf onkruid bestrijden!
 

Vaste planten

Hoog uitgroeiende vaste planten hebben nu extra steun nodig. Bind geen bossen stengels samen aan bamboestokken, maar houd rekening met de vorm van de plant.
 

Klimplanten leiden en aanbinden

Leid nieuwe scheuten naar waar u ze hebben wilt. In veel gevallen is insteken tussen al aanwezige ranken een perfecte manier, maar u zult soms ook moeten snoeien om ze in toom te houden en regelmatig nieuw moeten aanbinden.
 

Kruiden

Plant kruiden zo zonnig en beschut mogelijk. De meeste keukenkruiden groeien ook prima in potten en bakken.

Hagen voeden

Geef hagen mest bij de wortels om te voorkomen dat die elders op zoek gaan naar voeding en uw andere beplanten beconcurreren. Gebruik bij voorkeur speciale mest voor haagplanten.
 

Bolgewassen afsterven

Als u bollen wilt overhouden, moeten ze voldoende reservevoedsel kunnen opnemen. Dat kan alleen maar als u het blad langzaam laat afsterven. Haal het pas weg als het helemaal vergeeld is.
Dit geldt niet alleen voor bolgewassen die u wilt laten verwilderen, zoals sneeuwklokjes, krokussen en narcissen, maar ook voor bollen die u wilt oprooien en bewaren, zoals tulpen. Maai in het gazon om afstervende bolgewassen heen.
 

Sproeien

Zeker jonge planten moet u regelmatig water geven. Geef liefst regenwater dat de juiste temperatuur heeft. Water opgevangen in een regenton is ideaal en goedkoop.

Echt sproeien gebeurt met leidingwater, maar spuit nooit met een harde straal direct op de planten. Als u het water als fijne nevel laat neerregenen, heeft het de tijd gehad om iets van de omgevingstemperatuur aan te nemen. Dat is beter.

Bekijk eerdere Tuintips

Onderhoud november

Onderhoud november

Een goed onderhouden gazon is de trots van elke tuinliefhebber. Het zorgt niet alleen voor een prachtige groene uitstraling, maar biedt ook een fijne plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Om ervoor te zorgen dat je gazon er het hele jaar door gezond en mooi uitziet, is regelmatig onderhoud essentieel. Vooral in de herfst en winter is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je grasmat.

Tuintips november

Tuintips november

Heb je geen groene vingers? Laat het ons weten. We hebben veel ervaring, gebruiken hoogwaardige materialen én bij ons geldt: afspraak is afspraak! Wij helpen je graag!

Bij ons ben je aan het juiste adres voor al je tuinwensen. Onze deskundige hoveniers staan klaar om jouw tuin om te toveren tot een groene oase waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Planten oktober

Planten oktober

Het najaar is de perfecte tijd om rozen te planten. De bodem is nog warm van de zomerzon, en vaak ook vochtig, wat de wortels helpt om snel aan te slaan en zich te hechten. Door nu te planten, geef je rozen een goede start! Lees hieronder enkele tips voor het planten van rozen.