Juni: snoeien

Uitgebloeide rhododendron

Om rijke bloei volgend jaar te garanderen, kunt u bij Rhododendrons het beste de uitgebloeide bloemen wegbreken. Breek ze met een klein stukje steel weg, de bloeiknoppen voor volgend jaar zitten er direct onder.

De meeste soorten zijn in juni uitgebloeid. Als u nu de uitgebloeide bloemen wegbreekt, voorkomt dat zaadvorming en zal de plant extra veel energie stoppen in de vorming van nieuwe bloemknoppen voor volgend jaar.

 

Juni is de maand om kersen te snoeien, maar neem nooit zware takken weg met het oog op bijvoorbeeld loodglans of gomziekte. Vanaf 21 juni maken haagplanten een tweede periode met snelle groei door. Na het snoeien zullen ze snel herstellen en veel jong schot maken.

Knip taxus- en buxushagen bij bewolkt weer. Als u riddersporen na de eerste bloei terugsnijdt, bloeien ze in de herfst nog een keer. De zaadvorming kost planten enorm veel energie die ze vaak beter in nieuwe bloemen kunnen steken.

Als u uitgebloeide bloemen afknipt, zullen veel planten langer doorbloeien. U kunt nu de uitgebloeide heesters (voorjaarsbloeiers) nog snoeien. Wacht niet te lang met snoeien, dan is er kans dat de nieuw te groeien bloeitakken voor volgend jaar onvoldoende uitrijpen en wintergevoelig blijven.

Maaien of mulchmaaien

U kunt het gras maaien en het maaisel afvoeren, composteren of tussen de sierplanten uitstrooien en u kunt mulchmaaien. Daarbij wordt met een speciale messenset op de maaimachine het maaisel zo fijn kapot geslagen dat het als mulch op het gazon kan achterblijven en daar als directe meststof fungeert.

Dus geen maaisel meer afvoeren en minder mesten. Maai speelgazon op drie centimeter en siergazon op twee centimeter, maar stel de machine in droge perioden wat hoger af. Eenmaal maaien in de acht dagen is dan voldoende.

Bekijk eerdere Tuintips

Tuintips oktober

Tuintips oktober

Het is leuk om naar de bedrijvigheid van koolmeesjes of mussen in de tuin te kijken. Hang daarom wat nestkastjes op een goed zichtbare, maar beschutte plek die veilig is voor katten. Let op de grootte van de toegang. Niet elke vogel gaat in elk huisje! Door nestkastjes op te hangen, help je niet alleen de vogels, maar geniet je ook van hun vrolijke aanwezigheid in je tuin. Zorg ervoor dat de nestkastjes op een hoogte van minimaal twee meter hangen en dat ze niet in de volle zon of op de wind staan. Dit zorgt voor een comfortabele en veilige omgeving voor de vogels.

Planten september

Planten september

Dahlia’s met hun prachtige, bonte, kleurrijke bloemexplosies zijn weer helemaal terug in de hedendaagse tuin. Er is een grote diversiteit aan kleuren en maten. De plant laat je met zijn groeikracht zelden in de steek! 

Weetjes van september

Weetjes van september

September is de tijd van de pompoenen en kalebassen. Pompoenen kun je eten (en zijn vaak groter), kalebassen zijn siervruchten en niet-eetbaar. Beide behoren tot de komkommerachtigen, net als de courgette.