Juli: tuinonderhoud

De vijver bijhouden

De drijvende en onderwaterplanten zullen zich sterk ontwikkelen. Uitdunnen kan regelmatig nodig zijn. Er moet open water blijven.

Laat planten die u uit de vijver haalt, eerst een tijdje op de oever liggen, zodat kleine dieren die daartussen zitten de weg naar het water terug kunnen vinden. Hetzelfde geldt voor draadalg die u uit de vijver trekt (wat ook regelmatig nodig kan zijn).

Als de waterlelies te veel blad ontwikkelen en nauwelijks bloeien, wordt het tijd hun wortelstokken te delen en die opnieuw in te planten.

 

Water bijvullen

Bij warm weer moet u de vijver regelmatig bijvullen, want het water verdampt snel en het waterpeil zakt nog sneller als er veel oeverplanten in het vijverwater staan. Gebruik hiervoor leidingwater. Zorg dat de waterstraal nooit direct en hard in de vijver terecht komt als er vissen in zwemmen.

Bekijk eerdere Tuintips

Tuintips oktober

Tuintips oktober

Het is leuk om naar de bedrijvigheid van koolmeesjes of mussen in de tuin te kijken. Hang daarom wat nestkastjes op een goed zichtbare, maar beschutte plek die veilig is voor katten. Let op de grootte van de toegang. Niet elke vogel gaat in elk huisje! Door nestkastjes op te hangen, help je niet alleen de vogels, maar geniet je ook van hun vrolijke aanwezigheid in je tuin. Zorg ervoor dat de nestkastjes op een hoogte van minimaal twee meter hangen en dat ze niet in de volle zon of op de wind staan. Dit zorgt voor een comfortabele en veilige omgeving voor de vogels.

Planten september

Planten september

Dahlia’s met hun prachtige, bonte, kleurrijke bloemexplosies zijn weer helemaal terug in de hedendaagse tuin. Er is een grote diversiteit aan kleuren en maten. De plant laat je met zijn groeikracht zelden in de steek! 

Weetjes van september

Weetjes van september

September is de tijd van de pompoenen en kalebassen. Pompoenen kun je eten (en zijn vaak groter), kalebassen zijn siervruchten en niet-eetbaar. Beide behoren tot de komkommerachtigen, net als de courgette.