Hebe: Tuinplant van de maand augustus

Nazomertuinfeestje: de Hebe
De Hebe is de ideale plant om tuin en terras in de nazomer een oppepper mee te geven. Witte, paarse, roze of lila bloemen brengen meteen nieuwe energie in het geheel en het blad van de Hebe varieert in kleur van lichtgroen tot donkergroen en heel lichtgrijs. In de winter en lente hebben sommige exemplaren zelfs paars-rood blad.

Dankzij de wat kronkelige opbouw heeft de plant een losse, natuurlijke uitstraling en de trossen bloemen zijn zeer in trek bij vlinders en bijen. Veelzijdig als de Hebe is, wordt hij veel ingezet in perken en borders, rotstuinen of als vijverbeplanting, maar hij kan ook prima als kuipplant op het balkon of terras. De Hebe blijft altijd groen en brengt zo het hele jaar door leven in de tuin. 

Keuze assortiment
Het Hebe assortiment is in te delen in twee groepen:
– De grootste bestaat uit veelal winterharde altijd groene soorten met decoratief blad. De bekendste zijn H. ‘Emerald Gem’ syn. Green Globe’, H. ochracea ‘James Sterling’, H. ‘Autumn Glory’, H. pimeloides, H. buxifolia en H. pinguifolia.
– Totaal anders, maar ook helemaal Hebe is de tak H. andersonii, ook bekend als struikveronica. Deze bloeit in de nazomer en herfst en zijn vooral rond 1 en 2 november (Allerheiligen – Allerzielen) erg gewild. 

Hebe trivia 
• De Hebe is vanuit Nieuw-Zeeland in 1835 naar Europa gekomen. De cultivars die hier uit voort zijn gekomen, zijn door kruising goed bestand tegen de winter. 
• Hebe, godin van de jeugd, is in de Griekse mythologie de dochter van Zeus en Hera. Zij werd als bruid gegeven aan Heracles. 
• De Hebe kan relatief goed tegen zilte lucht en is daarmee een ideale plant voor tuinen en balkons aan de kust.

Herkomst 
Hebe groeit op het zuidelijk halfrond, vooral in Nieuw-Zeeland, maar ook in Frans-Polynesië, de Falklandeilanden en Zuid-Amerika. Er zijn ongeveer dertig soorten die vrij taai zijn: de plant groeit zowel langs de kust als in bergachtige gebieden op grote hoogte, al heeft hij daar wel kleinere bladeren. 

Verzorgingstips
• De Hebe staat graag zonnig en kan zelfs volle zon hebben, maar gedijt ook in half schaduw. 
• De plant staat het liefst in luchtige, humusrijke grond.
• Gietwater moet altijd weg kunnen lopen, tussen gietbeurten door mag de kluit iets indrogen. 
• Tijdens de bloei elke twee weken wat plantenvoeding geven, uitgebloeide bloemen weghalen.
• De Hebe is behoorlijk winterhard, maar bij stevige vorst kan de plant beter even worden ingepakt, zeker als het een kuipplant is. De Hebe struikveronica overwintert liever vorstvrij. 
• Na de winter terugsnoeien houdt de Hebe mooi en krachtig.

 

Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Bekijk eerdere Tuintips

Planten augustus

Planten augustus

De Liriope muscari, beter bekend als leliegras, is nu een ware blikvanger in de tuin. Deze vaste plant, die het hele jaar door groen blijft, siert zich met elegant, smal blad en pronkt met haar lange bloemaren in schakeringen van blauw en paars. Hoewel ze zowel schaduw als halfschaduw verdraagt, floreert ze optimaal in de laatstgenoemde omstandigheden. Met haar bloei van augustus tot oktober en een hoogte van ongeveer 30 tot 40 cm, is leliegras een uitstekende bodembedekker. Ze is winterhard, maar tijdens strenge vorst kan wat extra bescherming geen kwaad. Voor een volle bloei en een gezonde groei is het aan te raden om de planten in het voorjaar te delen. Liriope muscari ‘Moneymaker’ en ‘Ingwersen’ zijn bijzondere variëteiten die respectievelijk met lilablauwe en intens donkerviolette bloemen schitteren. Plant leliegras in humusrijke, goed doorlatende grond voor een prachtige, langdurige bloei.

Snoeien augustus

Snoeien augustus

In augustus is het een uitgelezen kans om de snoeischaar in de ABC-bomen te zetten. Deze periode is ideaal omdat de Acer, Betula en Carpinus dan vol in blad staan, wat essentieel is om te voorkomen dat ze gaan ‘bloeden’, een fenomeen dat optreedt als ze in een verkeerde periode worden gesnoeid. Dit geldt ook voor de notenboom en de druif, die eveneens tot deze categorie behoren. Het is cruciaal dat deze bomen tijdens de juiste maanden worden gesnoeid, idealiter tussen juni en oktober, om ze gezond en sterk te houden.

Onderhoud augustus

Onderhoud augustus

Het geven van water aan planten is een taak die op meerdere manieren uitgevoerd kan worden, waarbij het gebruik van een beregeningssysteem uitblinkt in gemak en efficiëntie. Dit systeem, ontworpen voor langdurig gebruik, zorgt voor een gelijkmatige verdeling van water over je tuin, wat resulteert in een weelderige groei en bloei. Het automatiseert het bewateringsproces, waardoor je meer tijd overhoudt om van je tuin te genieten zonder je zorgen te maken over de hydratatie van je planten. Bovendien is het een duurzame keuze die water bespaart en de gezondheid van je tuin op de lange termijn ondersteunt.