Snoeien in maart

Struikrozen snoeien

Volgende week wordt het weer iets warmer. Hierdoor kan er volgende week gesnoeid worden. Dit gebeurt traditioneel tussen 1 maart en 1 april. Snoei struikrozen tot op tien á vijftien centimeter boven de grond en doe de afgesnoeide takken weg. Snoei kort want op de takken kunnen allerlei ziektesporen overleven. Houd alleen krachtige scheuten aan. Alleen bij niet-vriezend weer snoeien. Snoei kort boven naar buiten wijzende knoppen (ogen).

 

Leirozen snoeien 

Als het al een forse struik is, kunt u enkele van de oudste takken wegsnoeien. Kort de andere in als ze te lang zijn geworden, dat stimuleert de vorming van nieuwe scheuten. Laat de rest zitten.

Enigszins horizontaal uitgebogen takken geven de meeste bloeischeuten, daarom wordt bij het aanbinden van leirozen vooral de waaiervorm veel toegepast.

 

 

Heideplanten snoeien 

Snoei eraf wat er in het vorige seizoen is bijgegroeid. Snoei de struikjes een beetje bol en nooit tot op het kale hout, want van daaruit lopen de planten niet of heel moeilijk weer uit.

 

Het gras maaien

Stel de maaimachine wat hoger (vier centimeter) af dan normaal en maai niet bij nat weer. Verwijder het maaisel. Dat kan op de composthoop of in dunne laagjes als mulch tussen de borderplanten.

 

Bekijk eerdere Tuintips

Onderhoud oktober

Onderhoud oktober

Om de helderheid en gezondheid van je vijver te behouden, is het belangrijk herfstblad regelmatig te verwijderen. Op de bodem van de vijver kan het blad namelijk een sliblaag vormen dat de groei van algen bevordert. Een vijvernet is de oplossing! Door een vijvernet over je vijver te spannen, voorkom je dat bladeren en ander vuil in het water terechtkomen. Dit maakt het onderhoud een stuk eenvoudiger en zorgt ervoor dat je vijverwater helder blijft. Bovendien helpt het om de waterkwaliteit op peil te houden, wat essentieel is voor de gezondheid van vissen en planten in je vijver.

Tuintips oktober

Tuintips oktober

Het is leuk om naar de bedrijvigheid van koolmeesjes of mussen in de tuin te kijken. Hang daarom wat nestkastjes op een goed zichtbare, maar beschutte plek die veilig is voor katten. Let op de grootte van de toegang. Niet elke vogel gaat in elk huisje! Door nestkastjes op te hangen, help je niet alleen de vogels, maar geniet je ook van hun vrolijke aanwezigheid in je tuin. Zorg ervoor dat de nestkastjes op een hoogte van minimaal twee meter hangen en dat ze niet in de volle zon of op de wind staan. Dit zorgt voor een comfortabele en veilige omgeving voor de vogels.

Planten september

Planten september

Dahlia’s met hun prachtige, bonte, kleurrijke bloemexplosies zijn weer helemaal terug in de hedendaagse tuin. Er is een grote diversiteit aan kleuren en maten. De plant laat je met zijn groeikracht zelden in de steek!