Februari: onderhoudswerkzaamheden in de tuin

Hebben jullie ook zo’n zin in het voorjaar? Wij wel! Hierbij wat tips voor de komende periode.Bent u hulp nodig? Heeft u vragen? Wij horen het graag.

Algemene tuinverbetering

Februari is veelal een vrij droge maand. Ideaal om allerlei onderhoudsklussen in de tuin te doen, zoals de aanleg of verbetering van paden en terrassen, het plaatsen van een schutting, pergola of speeltoestellen voor kinderen.

schutting - kopie (2)

Water geven

Groenblijvende bomen en struiken blijven ’s winters water verdampen. Geef ze bij langdurige droogte daarom water als het niet vriest en de grond vorstvrij is (hoezo vorst?). De planten kunnen moeilijk vocht opzuigen als de grond bevroren is. Dit kan leiden tot verdroging. Dit verschijnsel treedt vooral op bij felle ochtendzon en zogenaamde ‘kale vorst’ (een niet door sneeuw bedekte bodem). Scherm de planten dan tijdelijk af met tuinvlies.

Wieden

Onkruid kan al flink opschieten, vooral straatgras en andere eenjarige soorten. Verwijder dit met de hand. Door te schoffelen kunt u de wortels van uw sierplanten beschadigen.

Maak nestkastjes schoon

Een grondige schoonmaakbeurt zorgt dat eventueel overlevend ongedierte uit het kastje wordt verwijderd zodat nieuw broedsel daar geen last van heeft.

Gazon herstellen of verbeteren

Vanaf eind februari kunt u het gazon prima herstellen. Zoden leggen kan altijd tijdens niet-vriezend weer en u kunt plekken inzaaien. Als er steeds een bepaalde ‘loop’ inslijt in uw gazon, kunt u daar misschien beter bijvoorbeeld stapstenen aanbrengen.

gazon - kopie (2)

Bomen rooien

Dit is de beste tijd om bomen te rooien. Laat het rooien van grote bomen over aan een vakman/boomverzorger. Die heeft er het juiste materieel voor en weet precies hoe eventuele schade kan worden voorkomen. Zorg wel voor een kapvergunning.

bomen_kappen - kopie (2)

Bekijk eerdere Tuintips

Planten augustus

Planten augustus

De Liriope muscari, beter bekend als leliegras, is nu een ware blikvanger in de tuin. Deze vaste plant, die het hele jaar door groen blijft, siert zich met elegant, smal blad en pronkt met haar lange bloemaren in schakeringen van blauw en paars. Hoewel ze zowel schaduw als halfschaduw verdraagt, floreert ze optimaal in de laatstgenoemde omstandigheden. Met haar bloei van augustus tot oktober en een hoogte van ongeveer 30 tot 40 cm, is leliegras een uitstekende bodembedekker. Ze is winterhard, maar tijdens strenge vorst kan wat extra bescherming geen kwaad. Voor een volle bloei en een gezonde groei is het aan te raden om de planten in het voorjaar te delen. Liriope muscari ‘Moneymaker’ en ‘Ingwersen’ zijn bijzondere variëteiten die respectievelijk met lilablauwe en intens donkerviolette bloemen schitteren. Plant leliegras in humusrijke, goed doorlatende grond voor een prachtige, langdurige bloei.

Snoeien augustus

Snoeien augustus

In augustus is het een uitgelezen kans om de snoeischaar in de ABC-bomen te zetten. Deze periode is ideaal omdat de Acer, Betula en Carpinus dan vol in blad staan, wat essentieel is om te voorkomen dat ze gaan ‘bloeden’, een fenomeen dat optreedt als ze in een verkeerde periode worden gesnoeid. Dit geldt ook voor de notenboom en de druif, die eveneens tot deze categorie behoren. Het is cruciaal dat deze bomen tijdens de juiste maanden worden gesnoeid, idealiter tussen juni en oktober, om ze gezond en sterk te houden.

Onderhoud augustus

Onderhoud augustus

Het geven van water aan planten is een taak die op meerdere manieren uitgevoerd kan worden, waarbij het gebruik van een beregeningssysteem uitblinkt in gemak en efficiëntie. Dit systeem, ontworpen voor langdurig gebruik, zorgt voor een gelijkmatige verdeling van water over je tuin, wat resulteert in een weelderige groei en bloei. Het automatiseert het bewateringsproces, waardoor je meer tijd overhoudt om van je tuin te genieten zonder je zorgen te maken over de hydratatie van je planten. Bovendien is het een duurzame keuze die water bespaart en de gezondheid van je tuin op de lange termijn ondersteunt.