Februari: tuintips

Tuinplannen maken

Februari staat niet bekend als de meest droge maand. Daarom is deze maand een super moment om bezig te gaan met de nieuwe tuinplannen.

Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van paden of terrassen. Vindt u zichzelf nu niet echt een handige Harry, zorg dan dat u tijdig een hovenier inschakel. Zij hebben ook drukke agenda’s en kunnen niet elk gewenst moment in uw tuin beginnen.

Tuinagenda maken

Merkt u dat u vaak te laat bent met het onderhoud in je tuin? Maak dan nu al een tuinagenda! Schrijf de belangrijkste klussen alvast op en plak dit desnoods als geheugensteuntje op de koelkast.

 

Heesters snoeien

Op vorstvrije dagen kunnen bij heesters (niet bij voorjaarsbloeiers) enkele oude takken bij de basis worden afgeknipt, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Meer licht en lucht bevordert ook de groei van nieuwe scheuten. Bij in de zomer en de herfst bloeiende Clematis voorkomt snoeien dat de nieuwe uitlopers kaal worden. 

 

Wondbalsem

Dek wonden af met wondbalsem. Vooral bij bladverliezende soorten is de kans op schimmelinfecties groot, bij coniferen is het minder nodig. Bij coniferen altijd een takstompje laten staan, dus niet glad bij de stam afzagen. Bij loofbomen zorgen dat de kraag – de verdikking bij de takaanzet – blijft zitten.

 

Fruitbomen

Snoei fruitbomen uiterlijk voor eind februari. Een latere terugsnoei kan tot bloeden (sapverlies) leiden. Denk eraan dat sterke snoei de vorming van forse scheuten veroorzaakt. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, wachten tot mei – juni vanwege loodglansaantasting.

 

Klimop

Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden). Dat geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier (Fallopia)wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis).

Bekijk eerdere Tuintips

Planten augustus

Planten augustus

De Liriope muscari, beter bekend als leliegras, is nu een ware blikvanger in de tuin. Deze vaste plant, die het hele jaar door groen blijft, siert zich met elegant, smal blad en pronkt met haar lange bloemaren in schakeringen van blauw en paars. Hoewel ze zowel schaduw als halfschaduw verdraagt, floreert ze optimaal in de laatstgenoemde omstandigheden. Met haar bloei van augustus tot oktober en een hoogte van ongeveer 30 tot 40 cm, is leliegras een uitstekende bodembedekker. Ze is winterhard, maar tijdens strenge vorst kan wat extra bescherming geen kwaad. Voor een volle bloei en een gezonde groei is het aan te raden om de planten in het voorjaar te delen. Liriope muscari ‘Moneymaker’ en ‘Ingwersen’ zijn bijzondere variëteiten die respectievelijk met lilablauwe en intens donkerviolette bloemen schitteren. Plant leliegras in humusrijke, goed doorlatende grond voor een prachtige, langdurige bloei.

Snoeien augustus

Snoeien augustus

In augustus is het een uitgelezen kans om de snoeischaar in de ABC-bomen te zetten. Deze periode is ideaal omdat de Acer, Betula en Carpinus dan vol in blad staan, wat essentieel is om te voorkomen dat ze gaan ‘bloeden’, een fenomeen dat optreedt als ze in een verkeerde periode worden gesnoeid. Dit geldt ook voor de notenboom en de druif, die eveneens tot deze categorie behoren. Het is cruciaal dat deze bomen tijdens de juiste maanden worden gesnoeid, idealiter tussen juni en oktober, om ze gezond en sterk te houden.

Onderhoud augustus

Onderhoud augustus

Het geven van water aan planten is een taak die op meerdere manieren uitgevoerd kan worden, waarbij het gebruik van een beregeningssysteem uitblinkt in gemak en efficiëntie. Dit systeem, ontworpen voor langdurig gebruik, zorgt voor een gelijkmatige verdeling van water over je tuin, wat resulteert in een weelderige groei en bloei. Het automatiseert het bewateringsproces, waardoor je meer tijd overhoudt om van je tuin te genieten zonder je zorgen te maken over de hydratatie van je planten. Bovendien is het een duurzame keuze die water bespaart en de gezondheid van je tuin op de lange termijn ondersteunt.