Maart: tuinonderhoud

Winterbescherming verwijderen

Haal beschermende lagen organisch materiaal weg bij vaste planten. Pas op dat u geen jonge groeipunten (neuzen) beschadigt. Loop niet op plekken waar bollen in de grond zitten. Kunststof zakken of andere winterbescherming van de kronen van stamrozen verwijderen.

 

Weer flink wieden

Het onkruid groeit onvermoeibaar. Haal het zoveel mogelijk weg voordat het zaad kan vormen. Dat gebeurt sneller dan u denkt. Hardnekkige vaste onkruiden met wortel en tak uitroeien.

 

Slakken bestrijden

Slakken zijn vooral nachtdieren. U kunt ze tijdens hun nachtelijke vraattochten met de hand wegvangen. Ook zijn er ecologisch verantwoorde slakkenkorrels met voor andere dieren (en mensen) niet-giftige middelen.

Voordeel daarvan is bovendien dat de stervende slakken zich ondergronds terugtrekken. U hoeft dus geen dode slakken op te ruimen.

 

Zure-grondplanten water geven

In maart hebben vooral planten die van zure grond houden veel behoefte aan vocht. Geef soorten als Pieris, Rhododendron en blauwe bes daarom deze maand extra water.

 

Gazon herstellen

Een gazonherstelset is ideaal om uw gazon weer een nieuw, diepgroen leven te geven. In enkele stappen komt het zonder spitten en met verticuteren voor elkaar. Maart is een prima periode om een nieuw grasveld in te zaaien.

 

Bekijk eerdere Tuintips

Tuintips oktober

Tuintips oktober

Het is leuk om naar de bedrijvigheid van koolmeesjes of mussen in de tuin te kijken. Hang daarom wat nestkastjes op een goed zichtbare, maar beschutte plek die veilig is voor katten. Let op de grootte van de toegang. Niet elke vogel gaat in elk huisje! Door nestkastjes op te hangen, help je niet alleen de vogels, maar geniet je ook van hun vrolijke aanwezigheid in je tuin. Zorg ervoor dat de nestkastjes op een hoogte van minimaal twee meter hangen en dat ze niet in de volle zon of op de wind staan. Dit zorgt voor een comfortabele en veilige omgeving voor de vogels.

Planten september

Planten september

Dahlia’s met hun prachtige, bonte, kleurrijke bloemexplosies zijn weer helemaal terug in de hedendaagse tuin. Er is een grote diversiteit aan kleuren en maten. De plant laat je met zijn groeikracht zelden in de steek! 

Weetjes van september

Weetjes van september

September is de tijd van de pompoenen en kalebassen. Pompoenen kun je eten (en zijn vaak groter), kalebassen zijn siervruchten en niet-eetbaar. Beide behoren tot de komkommerachtigen, net als de courgette.