PFAS Drama

We krijgen veel vragen binnen van klanten over de huidige stand van zaken. En daar zit weinig schot in.

De situatie nu:

  • Grondverzet mag alleen binnen de kavel,
  • Bij elke grondtransport MOET een schone grond verklaring,
  • De huidige ondergrens is nog steeds onveranderd 0,1 microgram.

Bovenstaande betekent voor ons (uw hovenier) dat voor een groot deel van het werk een zogenaamd. Schone Grond Verklaring nodig is. Dit houdt in dat wij een bodemmonster van de grond vooraf ter beoordeling moeten opsturen naar een lab.

Behalve de wachttijd, die momenteel oploopt tot 8 weken, betekent dit een forse extra kostenpost van circa € 900,- euro ( afhankelijk van o.a. wachttijd, locatie en lab)

Als branche en hovenier zijn we in afwachting van meer duidelijkheid van de overheid.  Zie ook onderstaand kader:

 

Publicatiedatum 01-08-2017 | 00:00 Wijzigingsdatum 04-11-2019 | 13:03

29 oktober 2019: versneld traject naar Tijdelijke Achtergrondwaarden voor PFAS in de grond

Het Ministerie van IenW (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) verzocht om versneld Tijdelijke Landelijke Achtergrondwaarden voor PFAS af te leiden. De achtergrondwaarde geeft aan welke concentraties PFAS op relatief schone plekken in Nederland verwacht kunnen worden. Omdat die gegevens pas in 2020 beschikbaar zouden zijn, heeft het ministerie nu verzocht om versneld een achtergrondwaarde te bepalen. Hiervoor maakt het RIVM dan gebruik  van de beschikbare meetgegevens van Provincies.

De Tijdelijke Landelijke Achtergrondwaarde moet veilig zijn voor mens en milieu. Eerder bepaalde het RIVM al risicogrenzen voor PFAS in de bodem. Verder zal bij het bepalen van de achtergrondwaarde rekening worden gehouden met de onzekerheid van de beperkte verzameling gegevens: we hebben geen gegevens uit heel het land en de dataset is beperkt van omvang. Het RIVM verricht ondertussen metingen in Nederland om in 2020 een definitieve achtergrondwaarde te kunnen bepalen.

Bekijk eerdere Tuintips

Onderhoud november

Onderhoud november

Een goed onderhouden gazon is de trots van elke tuinliefhebber. Het zorgt niet alleen voor een prachtige groene uitstraling, maar biedt ook een fijne plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Om ervoor te zorgen dat je gazon er het hele jaar door gezond en mooi uitziet, is regelmatig onderhoud essentieel. Vooral in de herfst en winter is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je grasmat.

Tuintips november

Tuintips november

Heb je geen groene vingers? Laat het ons weten. We hebben veel ervaring, gebruiken hoogwaardige materialen én bij ons geldt: afspraak is afspraak! Wij helpen je graag!

Bij ons ben je aan het juiste adres voor al je tuinwensen. Onze deskundige hoveniers staan klaar om jouw tuin om te toveren tot een groene oase waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Planten oktober

Planten oktober

Het najaar is de perfecte tijd om rozen te planten. De bodem is nog warm van de zomerzon, en vaak ook vochtig, wat de wortels helpt om snel aan te slaan en zich te hechten. Door nu te planten, geef je rozen een goede start! Lees hieronder enkele tips voor het planten van rozen.