November: tuinonderhoud

Vaste planten beschermen

Er zijn ijzersterke meerjarige vaste (kruidachtige) planten die onze winters maar nauwelijks buiten overleven omdat ze uit wat mildere klimaatzones stammen. Zulke planten moeten we beschermen tegen te veel koud vocht, te lang nat blijvende grond en te lage temperaturen.

Denk daarbij aan planten zoals cultivars uit de Chysanthemum Maximum Groep, Helianthus, Acanthus, Lavatera, Lithodora, Gunnera en Agapanthus. Een laagje stro helpt evenals afdekken met tuinvlies en dat weer verwijderen als de temperaturen wat oplopen.

lithodorablauwplant - kopie
Lithodora


Agapanthus

Belangrijk is ook een goede drainage. Veel planten kunnen in langdurig koude en natte grond wegrotten, hoewel ze lagere luchttemperaturen gedurende korte tijd nog wel verdragen. Boven gevoelige rotsplanten worden wel glas- of acrylplaatjes aangebracht.

 

Op tijd de ijsvrijhouder in de vijver

Afgelopen week de eerste vorst gehad. Het lijkt voor lopig mee te vallen. Maar als de vijver dichtvriest en vrij lang bevroren blijft, kan zich onder het ijs gas verzamelen dat uit de modderbodem opstijgt terwijl de zuurstofrijke lucht uit het water langzaam wordt opgebruikt. Dan ontstaat een ongezonde situatie voor de planten en dieren die vlak boven de bodem overwinteren.

Dit is eenvoudig te voorkomen door een ijsvrijhouder in de vijver te plaatsen, die voor een goede gasuitwisseling met de buitenlucht zorgt.

20131115_winter_vijver

De winter komt er weer aan!

 

Winterbescherming stamrozen

Veel stamrozen hebben twee oculatie(ent)punten. Eén vlak boven de wortels die door een bedekkend aardlaagje tegen vorst wordt beschermd en één bovenaan bij de aanhechting van de (edele) takken. Tegenwoordig wordt heel vaak een zwarte plastic zak (met gaatjes) over de kroon heen getrokken en rond de stam vastgebonden.

Bekijk eerdere Tuintips

Onderhoud oktober

Onderhoud oktober

Om de helderheid en gezondheid van je vijver te behouden, is het belangrijk herfstblad regelmatig te verwijderen. Op de bodem van de vijver kan het blad namelijk een sliblaag vormen dat de groei van algen bevordert. Een vijvernet is de oplossing! Door een vijvernet over je vijver te spannen, voorkom je dat bladeren en ander vuil in het water terechtkomen. Dit maakt het onderhoud een stuk eenvoudiger en zorgt ervoor dat je vijverwater helder blijft. Bovendien helpt het om de waterkwaliteit op peil te houden, wat essentieel is voor de gezondheid van vissen en planten in je vijver.

Tuintips oktober

Tuintips oktober

Het is leuk om naar de bedrijvigheid van koolmeesjes of mussen in de tuin te kijken. Hang daarom wat nestkastjes op een goed zichtbare, maar beschutte plek die veilig is voor katten. Let op de grootte van de toegang. Niet elke vogel gaat in elk huisje! Door nestkastjes op te hangen, help je niet alleen de vogels, maar geniet je ook van hun vrolijke aanwezigheid in je tuin. Zorg ervoor dat de nestkastjes op een hoogte van minimaal twee meter hangen en dat ze niet in de volle zon of op de wind staan. Dit zorgt voor een comfortabele en veilige omgeving voor de vogels.

Planten september

Planten september

Dahlia’s met hun prachtige, bonte, kleurrijke bloemexplosies zijn weer helemaal terug in de hedendaagse tuin. Er is een grote diversiteit aan kleuren en maten. De plant laat je met zijn groeikracht zelden in de steek!