Van juni tot en met oktober van zomerbollen genieten

Van juni tot en met oktober van zomerbollen genieten
Bloeien bloembollen ook in de zomer? Jazeker! Er zijn bloembollen die in het voorjaar bloeien én bloembollen die in de zomer bloeien. Maar wanneer plant je nu precies zomerbollen en hoe zorg je voor een zomer lang aaneengesloten bloei in de tuin? De zomerbollenkalender legt het uit en laat je in een oogopslag zien welke bloembollen je plant om van juni tot en met oktober van bloemen te kunnen genieten.

Zomerbollenkalender
De methode van de zomerbollenkalender is eenvoudig: plant in het voorjaar de verschillende zomerbollen en vanaf juni tot en met oktober is het een groot kleurfestijn in je tuin. De achttien populairste zomerbollen zijn in deze kalender op een rijtje gezet in volgorde van het moment van bloei. De bijzondere iris bijt de spits af. Er zijn verschillende zomerbollen die nog in september bloeien, maar de dahlia is de echte afsluiter van het buitenzitseizoen. Deze zomerbol bloeit zelfs tot in oktober! Totdat het gaat vriezen, dan is het gedaan met de pret.

spraxis - kopie

Zomerbollen planten en verzorgen

  1. De beste periode om zomerbollen te planten is in het voorjaar, wanneer er geen kans op vorst meer is. Kies een mooie dag uit om de fleurige zomerbollen te planten, dan geniet je al van het voorwerk.
  2. Zomerbollen groeien het liefst op zonnige plekken. Zoek verschillende plekken uit in de tuin waar de door jou gekozen zomerbollen volop zon krijgen. Kijk ook goed naar de hoogte. Hoge zomerbollen staan het mooiste achterin de border en lage voorin.
  3. Maak de grond luchtig door te harken en haal onkruid en kleine stenen weg.
  4. Plant de zomerbollen voorzichtig in de grond, tweemaal zo diep als de bol hoog is. De uitzonderingen op deze regel zijn de dahlia- en begoniaknollen. Deze worden vlak onder de oppervlakte geplant, omdat ze de warmte van de zon nodig hebben om te groeien.
  5. Dahlia’s doen het naast in de volle grond ook heel goed in bloempotten en plantenbakken op het terras of balkon. Plant ze in een royale, ruime bloempot of plantenbak met gaatjes onderin, gevuld met voldoende potgrond om in te groeien.
  6. Geef na het planten gelijk een plens water; dat geeft de zomerbollen een goede groeistart.
  7. Geef tijdens de bloei water als het langere tijd droog is. Als het heel warm is, vinden zomerbollen het heerlijk om ’s avonds water te krijgen.

Knip uitgebloeide bloemen weg. Dan gebruikt de zomerbol zijn energie voor het maken van nieuwe bloemen in plaats van zaden.

Bekijk eerdere Tuintips

Tuintips juni

Tuintips juni

Bijen verschillen van wespen doordat ze minder fel van kleur zijn, geen taille hebben en behaarder zijn. Paarse bloemen zien ze goed. Je zult ze dan ook aantreffen op lavendel, sieruien, vlinderstruik en kattenkruid. 

Planten mei

Planten mei

De Oleander (Nerium Oleander) is een robuuste plant die temperaturen tot ongeveer -5°C kan weerstaan. Als hij tijdens de wintermaanden binnenshuis is gehouden, kan hij naar buiten worden verplaatst zodra de vorst voorbij is. Deze weelderige struik vertoont zijn pracht van juli tot september met bloemen in diverse kleuren, waaronder rood, roze, geel en wit. De Oleander gedijt het beste in zonnige omstandigheden met voldoende beschutting. Bovendien is deze plant niet alleen mooi, maar ook zeer onderhoudsvriendelijk, wat hem ideaal maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Onderhoud mei

Onderhoud mei

Een vijver kan een betoverende aanvulling zijn op elke tuin, maar het vraagt wel om consequent onderhoud. Het is cruciaal voor de zuurstofopname dat het oppervlak vrij blijft van vuil. Zorg er dus voor dat je regelmatig oppervlaktevuil verwijdert. Als je overweegt om meer vissen aan je vijver toe te voegen, zorg er dan voor dat ze eerst aan het vijverwater wennen. Dit doe je door ze samen met het water uit hun transportzak ongeveer een half uur in de vijver te laten drijven.