Hoe kan je een border aanleggen?

In een klassieke border rangschik je planten volgens groeihoogte. Hoge planten staan achteraan, terwijl lage plantjes en bodembedekkers vooraan een plek in je bloembed krijgen. In het midden zet je best planten die tot 1 meter hoog worden. Zorg hier en daar voor uitschieters in je bloemperk met stokrozen of Delphinium. Zo creƫer je natuurlijke, vloeiende lijnen.Wij denken graag met jullie mee.

Combineer vormen en kleuren in een border

Kleuren stimuleren onze zinnen, maar de vorm is de basis voor al wat mooi is. Zorg daarom niet alleen voor mooie kleurcombinaties in een border, maar kies ook voor verschillende blad- en bloeivormen.

border_aanleggen3

  • Je kan kiezen voor harmonieuze kleuren die nauw aan elkaar verwant zijn. Denk maar blauw en paars, rood en oranje of oranje en geel. Deze combinaties zorgen voor eenheid, maar geven toch een kleurrijke toets. Je kan ook aan de slag gaan met verschillende kleurnuances.
  • Voor een meer opvallende look in je border ga je voor complementaire kleurencombinaties, zoals paars en geel, oranje en blauw of groen en rood. Het contrast zal voor een levendig effect zorgen.
  • Je kan ook een border aanleggen met planten van dezelfde kleur. Werk met verschillende kleurnuances, bladvormen en -texturen.

Tip: Wordt het een beetje te bont in je border? Wit brengt rust in je kleurenschema. Wit past bij de meeste kleuren en zorgt voor een overgang tussen kleuren die anders niet bij elkaar passen.

Een border aanleggen is een meerjarenplan

Het eerste jaar oogt je bloembed misschien nog wat kaal. Vaste planten hebben namelijk een twee- tot drietal jaren nodig voor ze volgroeid zijn. De oplossing? Eenjarigen vullen de lege plekken in je border op. Haal deze in de nazomer weg. Zo kunnen de vaste planten zich verder ontwikkelen.

border_aanleggen2

Zijn er vragen? We horen het natuurlijk graag!

Bekijk eerdere Tuintips

Winter februari

Winter februari

Struiken met kale wortel of kluit (dus zonder pot) zijn verkrijgbaar in de wintermaanden. Voor het aanplanten van een haag kan dit voordeliger uitpakken (bijv. haagbeuk, taxus, beukenhaag, kardinaalsmuts, laurier, hedera -foto-).

Snoeien februari

Snoeien februari

De moerbeiboom (Morus), oorspronkelijk veel voorkomend bij kloosters en kasteeltuinen, zie je in (met name kleine) tuinen steeds vaker. Van zijn kruin kan een schaduwdak gesnoeid worden door 5 tot 7 dikke horizontale basistakken te behouden en de verticale te snoeien.

Tuintips februari

Tuintips februari

Geef je fruitgewassen geregeld organische mest, te beginnen in februari-maart. Het is een voorwaarde om straks weer te kunnen uitlopen, te bloeien en vrucht te dragen.