Hoe kan je een border aanleggen?

In een klassieke border rangschik je planten volgens groeihoogte. Hoge planten staan achteraan, terwijl lage plantjes en bodembedekkers vooraan een plek in je bloembed krijgen. In het midden zet je best planten die tot 1 meter hoog worden. Zorg hier en daar voor uitschieters in je bloemperk met stokrozen of Delphinium. Zo creëer je natuurlijke, vloeiende lijnen.Wij denken graag met jullie mee.

Combineer vormen en kleuren in een border

Kleuren stimuleren onze zinnen, maar de vorm is de basis voor al wat mooi is. Zorg daarom niet alleen voor mooie kleurcombinaties in een border, maar kies ook voor verschillende blad- en bloeivormen.

border_aanleggen3

  • Je kan kiezen voor harmonieuze kleuren die nauw aan elkaar verwant zijn. Denk maar blauw en paars, rood en oranje of oranje en geel. Deze combinaties zorgen voor eenheid, maar geven toch een kleurrijke toets. Je kan ook aan de slag gaan met verschillende kleurnuances.
  • Voor een meer opvallende look in je border ga je voor complementaire kleurencombinaties, zoals paars en geel, oranje en blauw of groen en rood. Het contrast zal voor een levendig effect zorgen.
  • Je kan ook een border aanleggen met planten van dezelfde kleur. Werk met verschillende kleurnuances, bladvormen en -texturen.

Tip: Wordt het een beetje te bont in je border? Wit brengt rust in je kleurenschema. Wit past bij de meeste kleuren en zorgt voor een overgang tussen kleuren die anders niet bij elkaar passen.

Een border aanleggen is een meerjarenplan

Het eerste jaar oogt je bloembed misschien nog wat kaal. Vaste planten hebben namelijk een twee- tot drietal jaren nodig voor ze volgroeid zijn. De oplossing? Eenjarigen vullen de lege plekken in je border op. Haal deze in de nazomer weg. Zo kunnen de vaste planten zich verder ontwikkelen.

border_aanleggen2

Zijn er vragen? We horen het natuurlijk graag!

Bekijk eerdere Tuintips

Onderhoud juni

Onderhoud juni

De grasmaaier wordt nu vaak gebruikt. Schoonmaken voorkomt dat vochtig gras eraan blijft klonteren. Dat is niet alleen slecht voor de machine, ook het maaibeeld wordt minder egaal. Maai in een droge periode minder kort.

Tuintips juni

Tuintips juni

Bijen verschillen van wespen doordat ze minder fel van kleur zijn, geen taille hebben en behaarder zijn. Paarse bloemen zien ze goed. Je zult ze dan ook aantreffen op lavendel, sieruien, vlinderstruik en kattenkruid. 

Planten mei

Planten mei

De Oleander (Nerium Oleander) is een robuuste plant die temperaturen tot ongeveer -5°C kan weerstaan. Als hij tijdens de wintermaanden binnenshuis is gehouden, kan hij naar buiten worden verplaatst zodra de vorst voorbij is. Deze weelderige struik vertoont zijn pracht van juli tot september met bloemen in diverse kleuren, waaronder rood, roze, geel en wit. De Oleander gedijt het beste in zonnige omstandigheden met voldoende beschutting. Bovendien is deze plant niet alleen mooi, maar ook zeer onderhoudsvriendelijk, wat hem ideaal maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.